Mediátor diéta:
Vannak olyan betegségek, amiknél speciális diétára van szükség, mivel a szervezet bizonyos dolgokat, élelmiszereket nem tud tolerálni.
Erre a diétára akkor van szükség, amikor olyan ételeket kell kiiktatni, amik mediátorokat szabadítanak fel a szervezetben, ezáltal súlyosbítják a beteg állapotát.
Vannak olyan élelmiszerek , melyek vagy saját összetételük, vagy tartósítószer tartalmúk miatt képesek mediátorokat felszabadítani. A mediátorok képesek a szervezetben allergiához hasonló reakciókat kiáltani. Ilyen a clinin és a salycilát tartalmú szerek, melyek hisztamin felszabadítására képesek. Ennek a diétának a lényege ezek elkerülése.
A hisztamin a bőrben nemcsak immunreakció során keletkezhet, hanem a bőrt érő különböző fizikai hatásokra pl. dörzsölés, nyomás is.
Hisztaminhoz hasonló, biológiailag aktív anyagok hozzák létre a külső (fizikai munka vagy izzadás pl.) megjelenésű eltéréseket is. Vannak betegek akiknek pedig éppen a hideg levegő, a hideg fürdő vagy a napfény okoz kiütést.
Tehát „csalánkiütés” esetén a legmegfelelőbb a mediátor diéta.
Egy kicsit kitérve a csalánkiütésre, bár fentebb már írtam, de itt nevén is neveztem.
A leggyakoribb kiváltó okként felnőtteknél az élelmiszerek és a gyógyszerek (közülük is az antibiotikumok,láz – fájdalomcsillapítók) szerepelnek, gyerekeknek az élelmiszerek (főleg a tej,tojás,hal).
Érdemes arra is figyelni, hogy az antibiotikumok felborítják a bélrendszerben lévő baktériumok egyensúlyát, ezzel megváltoztatják a lebontási és felszívódási folyamatokat. A megnövekedett áteresztőképességű bélfal átereszti a nagyobb molekulatömegű fehérjét, ami immunológiai folyamatokat indít el, és az addig tünetmentesen fogyasztható élelmiszerek hirtelen allergiát váltanak ki.
A diéta során tiltott élelmiszerek:
füstölt hús
belsőségek
eper
ananász
adalékanyagos ételek
tej
paradicsom
paprika
csokoládé
kávé
málna
zeller
zöldségek
dió
mák